Intermittent Fasting voor een gezonder lichaam en scherper brein!

Door periodiek te vasten geef je je lichaam de tijd om te herstellen en te vernieuwen, waardoor je jezelf op de lange termijn kunt beschermen tegen ziekten en veroudering.

Intermittent vasten is een voedingsstrategie waarbij men afwisselend vast (niet eet) en wel eet gedurende bepaalde periodes. Drinken mag wel gedurende periodes waarin je niet vast. Verder is het geen dieet, maar een patroon van eten dat wordt gekenmerkt door perioden van vasten afgewisseld met eetperioden. Vasten kan bijdragen tot het ontgiften van je lichaam. Het is een populaire voedingsstrategie onder Hollywood-sterren, fitnessgoeroes, atleten, gezondheidsexperts en vele anderen.  
Als je wilt weten hoe dit werkt en welke schema’s je kunt volgen, lees vooral verder!

Purple Minimalist Leaf Thank You Card-3

Dit zijn de meest belangrijkste voordelen van het vasten:

 • Gewichtsverlies: Door perioden van vasten in te bouwen, kan intermittent fasting helpen bij het verminderen van de totale calorie-inname en het bevorderen van gewichtsverlies.

 • Verbeterde insulinegevoeligheid: Intermittent fasting kan helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat kan bijdragen aan het voorkomen van type 2 diabetes.

 • Verminderde ontsteking: Sommige studies hebben aangetoond dat intermittent fasting kan helpen bij het verminderen van ontsteking in het lichaam, wat kan bijdragen aan de preventie van chronische ziekten.

 • Verbeterde hersenfunctie: Onderzoek suggereert dat intermittent fasting kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie, de stemming en de concentratie.

 • Langere levensduur: Intermittent fasting kan de levensduur verlengen door het bevorderen van celherstel en het verminderen van oxidatieve stress en ontsteking in het lichaam.

 • Metabolisme: Het vasten heeft positieve invloed  op je metabolisme en kan zelfs helpen bij het verhogen van de vetverbranding.

Verder zijn er verschillende vormen van intermittent fasting. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende vormen beschreven:

 • 16/8-methode: Dit is de meest populaire vorm van intermittent fasting, waarbij men gedurende 16 uur vast en binnen een periode van 8 uur eet. Dit betekent bijvoorbeeld dat men de laatste maaltijd om 20:00 uur ‘s avonds eet en de volgende maaltijd om 12:00 uur de volgende dag.

 • 5:2-methode: Bij deze methode eet men gedurende vijf dagen normaal en beperkt men de calorie-inname tot ongeveer 500-600 calorieën per dag gedurende twee niet-opeenvolgende dagen.

 • 24-uurs methode: Bij deze methode vast men gedurende 24 uur, één of twee keer per week.

 • Omgekeerd vasten: Bij deze methode eet men gedurende de dag normaal, maar beperkt men de calorie-inname tot een paar uur voor het slapengaan.

 • Eat-Stop-Eat: Bij deze methode vast men 24 uur lang één of twee keer per week, waarbij men vanaf het avondeten op de ene dag tot aan het avondeten op de volgende dag vast.

 • Alternate-Day Fasting: Bij deze methode vast men om de dag en eet men op de andere dagen normaal.

Voel je vrij om te proberen welke methode het beste bij jou past.
Elke vorm van intermittent fasting heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan geschikt zijn voor verschillende mensen en doeleinden. Let op! Indien sprake is van gezondheid-indicaties is het belangrijk om te overleggen met een medisch professional voordat u begint met intermittent fasting om te bepalen welke methode het beste bij u past en hoe u deze veilig kunt uitvoeren.

Wat gebeurd er wetenschappelijk gezien met je lichaam tijdens het vasten?

 • Verlaging van insulineniveaus: Wanneer je vast, vermindert de inname van glucose (suiker) uit voedsel. Hierdoor vermindert het insulineniveau, waardoor het lichaam in staat is om vet te verbranden voor energie in plaats van glucose.

 • Verhoging van ketonen: Het lichaam begint ketonen te produceren wanneer het geen toegang heeft tot glucose als energiebron. Ketonen worden gebruikt als alternatieve energiebron door de hersenen en andere organen.

 • Autophagy: Tijdens het vasten stimuleert het lichaam het proces van autophagy, waarbij de cellen hun eigen beschadigde en ongewenste componenten afbreken en recyclen.

 • Verhoging van groeihormoon: Vasten verhoogt de productie van groeihormoon, dat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de spiermassa en het bevorderen van vetverlies.

 • Ontstekingsremmende effecten: Vasten kan de ontsteking in het lichaam verminderen door de productie van ontstekingsremmende cytokinen te bevorderen.

Wat gebeurd er wetenschappelijk gezien met je hersenen?

 • Veranderingen in de stofwisseling: Wanneer je vast, gebruikt het lichaam de opgeslagen energiebronnen, zoals glycogeen en vetten, als brandstof. Dit kan leiden tot een toename van ketonlichamen in het bloed, wat op zijn beurt een gunstig effect kan hebben op de hersenen. Het wordt bijvoorbeeld verondersteld dat ketonlichamen de hersenfunctie kunnen verbeteren door het verhogen van de energieproductie en het beschermen van de hersencellen tegen oxidatieve stress.

 • Veranderingen in de neurotransmitterfunctie: Vasten kan ook de niveaus van bepaalde neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze neurotransmitters spelen een rol bij stemming, cognitieve functie en motivatie.

 • Verbetering van de cognitieve functie: Sommige studies suggereren dat vasten de cognitieve functie kan verbeteren, met name de focus en concentratie. Het wordt verondersteld dat dit te wijten is aan de toename van ketonlichamen in het bloed en een vermindering van ontsteking in de hersenen.

 • Veranderingen in de hersenplasticiteit: Hersenplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen om te veranderen en aan te passen in reactie op ervaringen en omgevingsfactoren. Sommige studies suggereren dat vasten de hersenplasticiteit kan verbeteren door het stimuleren van de groei van nieuwe zenuwcellen en het bevorderen van synaptische plasticiteit.

Nadelen?

 • Verhoogde honger en verlangens: Omdat je gedurende een bepaalde periode niet eet, kan het zijn dat je lichaam meer honger en verlangens ervaart wanneer je weer begint met eten. Dit kan leiden tot overeten en het moeilijker maken om een caloriebeperkt dieet te handhaven.

 • Slechte eetgewoonten: Intermittent fasting kan ook leiden tot slechte eetgewoonten, zoals overeten tijdens de eetperiode of het consumeren van ongezonde voedingsmiddelen omdat je lichaam snakt naar calorieën.

 • Verhoogde stress: Sommige mensen kunnen stress ervaren tijdens de vastenperiode, vooral als ze het gevoel hebben dat ze honger hebben of als hun lichaam aanpast aan het vasten.

 • Niet geschikt voor iedereen: Intermittent fasting is niet geschikt voor iedereen, vooral niet voor mensen met diabetes, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Het is altijd belangrijk om met een arts te praten voordat je begint met intermittent fasting.

  Het is belangrijk om de mogelijke nadelen en risico’s van intermittent fasting af te wegen voordat je eraan begint. Het kan een effectieve manier zijn om af te vallen en je gezondheid te verbeteren, maar het is niet voor iedereen geschikt en kan in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen.

eten

Wij adviseren om tijdens het vasten te blijven zorgen voor een optimale inname van alle benodigde voedingsstoffen, inclusief vitamines en mineralen, om jouw lichaam te ondersteunen en gezond te houden. Het is het beste om deze voedingsstoffen te verkrijgen uit voedzame, volwaardige voeding, zodat jouw lichaam de brandstof krijgt die het nodig heeft om te functioneren op zijn best. Om je gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen, overweeg dan zeker intermittent fasting als een haalbare optie. Met de juiste aanpak kan deze eenvoudige levensstijl verandering een grote impact hebben op je welzijn en vitaliteit.

Succes!

"Het vasten kan ons leren om ons te concentreren op wat echt belangrijk is in het leven - niet alleen op voedsel, maar op onze waarden, onze relaties en ons doel." - Dr. Jason Fung.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart